Dodatki do herbatki: scones

Zdjęcie © gourmetphotography - Fotolia.com

Zdjęcie © gourmetphotography – Fotolia.com

Wszyscy wiemy, że o piątej po południu pije się herbatkę. Ale Anna Bedford nie wymyśliła słynnego five o’clock bo chciało jej się pić – wymyśliła go, bo była głodna! Chcecie wiedzieć, co podjadała po południu? A może sami macie ochotę wydać proszoną herbatkę w tradycyjnym, angielskim stylu? Przychodzimy z pomocą: śledźcie naszego bloga, a dowiecie się, co Brytyjczycy jadali na salonach, zapijając popołudniową herbatką. Będą też przepisy! Na pierwszy ogień idą scones

img_629134Scones to coś pomiędzy bułeczkami, a ciasteczkami – idealne towarzystwo dla herbatki. Współcześnie najczęściej są mniej lub bardziej słodkie w smaku, powstają z białej mąki pszennej i mogą też zawierać rodzynki. Oryginalnie pieczono je bez dodatku cukru, z różnych rodzajów mąk, w tym razowych, albo nawet z dodatkiem płatków owsianych – były wtedy mniej wytworne, ale zapewne o wiele bardziej pożywne i doskonale spełniały swoją drugą rolę: towarzyszyły robotnikom w pracy, cierpliwie czekając w kieszeni na swój czas. Nas jednak interesują te, którymi zajadały się damy podczas popołudniowych ploteczek. Tradycyjnie serwuje się je z masłem, dżemem albo clotted cream. Ten ostatni wynalazek to coś w rodzaju delikatnego serka ze słodkiej śmietanki. Żeby ją uzyskać i nadać swoim scones bezsprzecznie tradycyjny charakter, wystarczy podgrzewać śmietankę w kąpieli wodnej przez około 45 minut, a nawet godzinę, aż na powierzchni pojawi się żółtawy kożuch. Wtedy szybko schładzamy śmietankę (najlepiej wstawiając naczynie do miski z kostkami lodu), a następnie zostawiamy na noc w lodówce. Rano można zebrać z powierzchni śmietanki gęsty kożuch – to właśnie clotted cream – i serwować razem z pysznymi scones według poniższego przepisu.

img_630144Scones
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki schłodzonego masła
1 jajko
5 łyżek mleka
od 2 łyżek do 1/2 szklanki drobnego cukru, zależnie od tego, jak słodkie przekąski lubicie

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodaj masło i rozetrzyj w palcach z mąką, jak na kruszonkę. Dodaj pozostałe składniki i krótko zagnieć, tylko do połączenia składników. Ciasto może lekko kleić się do rąk.
Na posypanej lekko mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i okrągłą foremką lub szklanką wycinaj ciasteczka. Piecz w temperaturze 200 stopni C przez 8-10 minut, albo aż się zezłocą. Podawaj z dżemem, masłem lub clotted cream.img_629538

Ten wpis został opublikowany w kategorii Herbata, Przepis. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Dodatki do herbatki: scones

  1. blistry pisze:

    chyba spróbuję coś zdziałać w tym temacie :D