Dodatki do herbatki: muffiny

Witamy w drugiej odsłonie naszego cyklu o tradycyjnych dodatkach do popołudniowej herbatki. Poprzednio pisaliśmy o scones. Dzisiaj zapraszamy do spróbowania muffinek.

Zdjęcie © palomadelosrios - Fotolia.com

Zdjęcie © palomadelosrios – Fotolia.com

Mogą być słodkie albo wytrawne. Wywodzą się podobno nawet z X wieku, kiedy to dworska służba zbierała resztki chleba i posiłków, a następnie mieszała je razem, wyrabiała i piekła z nich małe placuszki, chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Współczesne muffiny nie mają z tymi pierwszymi wiele wspólnego, może poza tym, że nie ograniczają fantazji kucharza – można do nich wrzucić dowolne dodatki! I powinny mieć podobną konsystencję: chrupiący wierzch, delikatny i wilgotny środek.

IMG_7487Wszystkie muffinki przygotowuje się w podobny sposób: w misce miesza ze sobą sypkie składniki ciasta, w osobnym pojemniku miesza się płynne składniki, a następnie płynne dodaje do suchych. Cała sztuka w tym, żeby nie starać się za bardzo – zbyt długo mieszane ciasto da twarde, suche muffinki. Te tradycyjne, serwowane z popołudniową herbatką nie zawierają wiele dodatków, bo przy stole rozkrawa się je i smaruje masłem, do tych słodkawych można dodać powideł.

To jak, macie smaka na muffinki? Spróbujcie naszego przepisu na pyszne muffiny cytrynowe (plasterki cytryny w tym przepisie możecie zastąpić sezonowymi owocami) albo poniższego przepisu na muffinki wytrawne.

Zdjęcie: Agnieszka Czywilis

Zdjęcie: Agnieszka Czywilis

Muffiny wytrawne
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki soli
1,5 szklanki maślanki (lub 1,5 szklanki mleka i 2 łyżki octu winnego)
3 łyżki oliwy

My dodaliśmy:
dużą garść liści szpinaku, pociętych w paseczki; małą garść świeżych ziół (bazylii i oregano), posiekanych; czarne oliwki, pokrojone na połówki; suszone pomidory, pokrojone w paseczki; słonecznik, do posypania

Inne dodatki:
niezbyt soczyste warzywa, na przykład różyczki brokułu, papryka, szparagi; warzywa liściaste, na przykład jarmuż, rukola; suszone zioła lub inne przyprawy, na przykład papryka w proszku; czosnek; kiełki; ser żółty; ser feta; kukurydza z puszki; kapary; wędlina

Wykonanie:
Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki, a następnie dodaj składniki mokre i wymieszaj ponownie. Na koniec dodaj do masy rozdrobnione dodatki, według upodobań. Przełóż do foremek na muffinki, wypełniając je do połowy wysokości. Posyp słonecznikiem, sezamem lub innymi dodatkami. Piecz w temperaturze 180ºC przez 20–30 minut, aż muffinki się zrumienią. Polecamy zarówno same, jak i z dodatkiem hummusu lub pesto.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Herbata, Przepis. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Możliwość komentowania jest wyłączona.