Dodatki do herbatki: biscuits

tea-with-cookies-1322163-640x960W naszym cyklu o tradycyjnych dodatkach do brytyjskiej herbatki pisaliśmy już o scones i muffins. Dziś przyszła pora na biscuits!

Biscuits, czyli herbatniki. Tak, to takie proste i zwyczajne. Zanim jednak wzruszycie ramionami przypomnijcie sobie, jak przyjemnie jest zanurzyć herbatnika w herbacie! Tak, Anna Bedford doskonale wiedziała co robi, włączając herbatniki do menu swojej popołudniowej herbatki.

Angielski wyraz biscuit wywodzi się ze starofrancuskiego bescuit, który z kolei pochodzi od łacińskich słów oznaczających „podwójnie pieczony”. To dlatego, że herbatniki początkowo przygotowywano właśnie w ten sposób: najpierw pieczono, a następnie suszono w niskiej temperaturze. Czyli, w gruncie rzeczy, pieczono dwa razy. Dlaczego? Starannie wysuszone ciasteczka doskonale nadawały się do transportu. Zawierały mało wilgoci, więc nie psuły się w podróży i dzięki temu doskonale sprawdzały się jako jedzenie każdego, kto miał do odbycia długą drogę. Podobno już starożytni Rzymianie mieli swój odpowiednik herbatnika, nazywany buccellum. Wielu starożytnych lekarzy wierzyło też, że większość chorób pochodzi z układu pokarmowego i zalecało codzienne spożywanie herbatników, żeby się przed nimi ustrzec.

Współczesne herbatniki powstają z białej mąki lub razowej mąki z pełnego ziarna (tak zwane ciasteczka digestive), mają półsłodki smak i bywają pokryte warstwą czekolady (ale wtedy gorzej nadają się do moczenia w herbacie!). Można je bez trudu kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Gdybyście jednak chcieli sami spróbować przyrządzania biscuits, polecamy poniższy przepis:

biscuits-1325049-640x480Biscuits (herbatniki)
250 g mąki pszennej
140 g schłodzonego masła
85 g drobnego cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
szczypta soli
opcjonalnie: 1 łyżeczka wody różanej

Masło posiekaj z mąką, a następnie rozrób palcami do konsystencji kruszonki. Dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć. Jeśli ciasto nadal się kruszy, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto zawiń w folię i schowaj do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy do grubości około 3 mm. Foremką lub szklanką wycinaj ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach C przez 10-12 min, albo aż się zezłocą.
Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Herbata, Przepis. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Możliwość komentowania jest wyłączona.