Przepis: comber królika w panierce z kawy

Macie ochotę na odrobinę wyrafinowanej kuchni? Wypróbujcie poniższy przepis, przygotowany przez Pawła Borowiaka, szefa kuchni w hotelu Apropos*** w Wałbrzychu.

na bloga

 

Comber królika faszerowany wątróbką zwierza w panierce z kawy, z glace z boczku wędzonego i fondantem z warzyw okopowych

100 g comberu królika
80 g wątróbki królika
20 g szalotki
50 g masła
3 g czosnku
3 g tymianku cytrynowego
80 g boczku wędzonego surowego
60 g marchewki
70 g pietruszki
40 g korzenia selera
1 jajko
30 g sera owczego
10 g kawy
10 g bułki tartej żytniej
30 g czekolady
100 ml mleka
1 g lecytyny
2 g soli maldon
2 g pieprzu
1 g chili
50 ml białego wina

Oczyszczamy comber i rozcinamy, tworząc większy płat mięsa. Wątróbkę siekamy, dodajemy posiekaną szalotkę, czosnek, tymianek cytrynowy, pieprz, połowę żytniej bułki tartej. Tak przygotowane nadzienie układamy na mięsie i ciasno zwijamy. Całość dokładnie zawijamy w folię spożywczą, nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką i gotujemy około 18 minut. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o drobnych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ser owczy i żółtko jajka. Napełniamy masą małą foremkę (kokilkę) i pieczemy na rozgrzanej blaszce około 15 minut.

Boczek wędzony wytapiamy na patelni. Część odkładamy do dekoracji, do reszty dodajemy białe wino i deglasujemy. Zbieramy nadmiar tłuszczu i redukujemy. Na koniec zaciągamy masłem. Mleko zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Dodajemy czekoladę i lecytynę, a gdy osiągnie temperaturę około 55ºC dosypujemy chili i ubijamy. Comber osuszamy, obtaczamy w białku jajka, następnie w bułce zmieszanej z kawą i obsmażamy około 1 minutę z każdej strony na maśle. Podajemy na ogrzanym talerzu, najlepiej z kawą po irlandzku.

 

Paweł BorowiakMa 29 lat, gotuje od ośmiu. Jest szefem kuchni w Hotelu Apropos*** w Wałbrzychu. Lubi spędzać czas z rodziną, dobrą kuchnię i dobre filmy oraz kulinarne eksperymenty w poszukiwaniu nowych smaków.

Opublikowano Kawa, Przepis | Skomentuj

Kwietniowy numer „Filiżanki Smaków”

Kwietniowy numer „Filiżanki Smaków” jest już dostępny w punktach sprzedaży. Zapraszamy do czytania!1_FS_cover

Zajrzyj do środka! Czytaj dalej

Opublikowano Nowości "FS" | Skomentuj

Polecamy: Auto Stop Race

ASR ChalkidikiSzykujcie mapy, plecaki i dobre humory! Już 25 kwietnia rusza 7 edycja Auto Stop Race, najbardziej rozpoznawalnego, nowatorskiego i najciekawszego projektu studenckiego w całej Polsce, który mieliśmy przyjemność objąć naszym patronatem.

Podczas majowego weekendu 1000 śmiałków uzbrojonych w tabliczki z nazwą tegorocznej destynacji wyruszy w podróż, która na zawsze zmieni ich życie. Zasady są proste. Uczestnicy dobrani w dwuosobowe teamy startują z Wrocławia. Podróżując wyłącznie autostopem ścigają się do wybranego miasta w Europie. Cała reszta w ich rękach. Wygrywa oczywiście najszybszy!

IMG_6381Co roku Organizatorzy, czyli Klub Podróżników BIT, ciężko pracują aby każdy kolejny wyścig był coraz bardziej atrakcyjny i spektakularny, a przygoda podróżowania jeszcze bardziej niesamowita. Tym razem zaplanowali specjalną niespodziankę, jednak by móc ją zrealizować potrzebują waszej pomocy. Auto Stop Race 2015 znalazł się na platformie croudfundingowej PolakPotrafi.pl, gdzie każdy wspomagając projekt może przyczynić się do realizacji tego jakże kolorowego pomysłu, a przy okazji zgarnąć PEWNY PAKIET STARTOWY. O co chodzi? Możecie sprawdzić sami tutaj.

IMG_6440Na pewno każdy komu marzy się majówka z Auto Stop Race z niecierpliwością wyczekuje chwili, podczas której będzie mógł zapisać się na to wyjątkowe wydarzenie. Start zapisów zaplanowany został na noc z 28 na 29 marca dokładnie o godzinie 00:00. Bądźcie czujni, ubiegłoroczni szczęściarze zajęli 1000 miejsc w 2 min i 55 sekund, a celem ich wyprawy, przynoszącej po drodze kilometry uśmiechu i pozytywnych emocji, była gorąca, hiszpańska Walencja.

DSC_6695Team Auto Stop Race 2015 przygotowuje dla was majówkę życia w malowniczej, antycznej Grecji na półwyspie Chalkidiki. Wyścig rusza z kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, a rządzi się trzema zasadami:

  • Podróżujemy tylko autostopem

  • Świetnie się bawimy

  • Wygrywa najszybszy!

Tak wyglądało ogłoszenie tegorocznej destynacji:

Aby dowiedzieć się więcej możecie odwiedzić Auto Stop Race na profilu: www.facebook.com/autostoprace  oraz na stronie internetowej: www.autostoprace.pl .

Projekt przeznaczony jest dla osób posiadających status studenta, odważnych, uśmiechniętych i gotowych przeżyć przygodę swojego życia.

Do zobaczenia na STARCIE!600894_10151692291113273_244168465_n

Zdjęcia pochodzą z poprzednich edycji wyścigu.

Opublikowano Polecamy | Komentowanie nie jest możliwe

Film z cuppingu Akademii „Filiżanki Smaków”

Cupping został zorganizowany przez Akademię „Filiżanki Smaków”, Czarny Deszcz i restaurację Questa, która gościła nas podczas tego spotkania. Naszą relację z tej odsłony Akademii Filiżanki Smaków możesz przeczytać tutaj. Poniżej do obejrzenia filmik nakręcony przez Czarny Deszcz. Polecamy!

cupping w restauracji Questa from Daniel Filipek on Vimeo.

Podoba Wam się? Kolejny cupping już 19 marca we Wrocławiu!

Opublikowano Akademia "FS" | Komentowanie nie jest możliwe

Festiwal Kulinarny przy Międzynarodowych Targach Turystycznych 2015

logo_wroclaw_bigFestiwal Kulinarny przy Międzynarodowych Targach Turystycznych we Wrocławiu trwał całe 3 dni, od 27 lutego do 1 marca 2015. Trzy dni ciekawych spotkań, pokazów kulinarnych, prezentacji żywności z różnych stron Polski i nie tylko. Oczywiście festiwal był tylko częścią ogromnej oferty turystycznej, która została podana w smakowitej oprawie. Były okazje do rozmów o podróżach bliskich i dalekich, także kulinarnych, opowieści o mało znanych atrakcjach i terenach Polski. Mnóstwo inspiracji dla nas o czym pisać, które miejsca warto przybliżyć naszym czytelnikom. Na pewno będzie to widać w najbliższych numerach.

P1150273Po o kulinarnej stronie MTT mieliśmy przyjemność oglądać pokazy wielu znakomitych kucharzy, z których część już gościła na łamach naszego miesięcznika.

P1150532Twarzą tegorocznego Festiwalu Kulinarnego był Joseph „Józek” Seeletso. W naszej najnowszej Filiżance Smaków znajdziecie jego przepis na tatara z polędwicy wołowej z przepiórczym jajkiem. Znamy go także z działań telewizyjnych: choćby z Top Chefa, gdzie do niedawna był jednym z jurorów. Dla przypomnienia: Joseph „Józek” Seeletso to Botswańczyk z urodzenia, absolwent prestiżowej angielskiej uczelni gastronomicznej „Westminster College” w Londynie, z dyplomem Profesjonalnego Szefa Kuchni. Ukończył elitarną uczelnię gastronomiczną Westminster College w Londynie. Kucharz, artysta, kulinarny wizjoner.

P1150412Mogliśmy także podziwiać przy pracy Wiesława Ambrosa, prezesa Polskiej Akademii Kulinarnej – mistrza świata kuchni myśliwskiej. Mieliśmy też niewątpliwą przyjemność oglądać pokaz Łukasza Terlikowskego, właściciela i twórcę Studio Culinary Solutions & Slow Food Bistro, w którym promuje zdrowe i lokalne dolnośląskie jedzenie. Na festiwalu pojawili się też inni goście. Bartosz Gadzina, założyciel Beksien Bistro na Bielskiej starówce, który jest doskonałym propagatorem nurtu slow food. Menu jego restauracji tworzone jest sezonowo, w większości z polskich i naturalnych produktów. Wiesław Wróblewski i Stowarzyszenie Beskidzkie Smaki pokazało nam, jak smakuje prawdziwa góralska kwaśnica, do tego podana przez prawdziwego Janosika. Przemysław Bogucki i szef kuchni Art Hotelu Grzegorz Pomietło wystąpili w roli promotorów dawnej kuchni Dolnego Śląska. Jeśli hamburger może byś zdrowy, to nikt nie pokaże tego lepiej niż  Łukasz Socha czyli grill bar Mlekiem i Miodem.

P1150329Kawą ratowało wszystkich MobiCafe, bardzo dziękujemy, tyle wrażeń bez kawy byłoby nie do ogarnięcia. Mieliśmy też przyjemność skosztować i zakupić wiele atrakcyjnych potraw, nowych smaków, lub znanych, ale w zupełnie nowej odsłonie. Jak zwykle smakowicie zaprezentowała się SM Lazur, sery w cieście naleśnikowym z sosem bakaliowym zadziwiły niejednego. Zachwyciły nas miody ze Spiżarni Miodowej Pasieki Migoccy, np. miód truskawkowy, mamy także od właścicielki, Pani Ewy, tajny przepis na miód z młodą pokrzywą. Only Polish Snails (tylko polskie ślimaki)  serwowało wędzone ślimaki w sosie, a nawet kawior ze ślimaka. Poza tym można było wypróbować góralskie przysmaki, wędliny, przecudne chleby. Także ekologiczne przyprawy w wielkiej ilości i słodkie „conieco”. Urzekła nas bezpowrotnie baklawa z Ottomańskiej Pokusy. Ech, dużo gadać a i tak się nie opisze tych wspaniałych smaków i zapachów. Kto nie był, niech żałuje…

This slideshow requires JavaScript.

Opublikowano Relacja | Komentowanie nie jest możliwe

Testujemy: Kawa Bella Roma

bellaroma3Sklep PrzyjacieleKawy.pl poprosił nas o przetestowanie kawy mało znanego na polskim rynku producenta Cafe Liegeois. Jak zawsze oddaliśmy sprawę w ręce naszej specjalistki w tej dziedzinie, Agnieszki Hajbury-Michałowskiej.

bellaroma5Bella Roma (Cafe Liegeois)
Informacja ze strony: Mieszanka „Bella Roma“ składa się w 100 % z ziaren arabica, pochodzących z 5 krajów afrykańskich: Kenii, Etiopii, Kongo, Tanzanii i Malawi. Zaskoczy Was swoją lekkością i wspaniale zbalansowanym smakiem. Ta delikatna kawa nie ma żadnej goryczki ani nie jest kwaśna. Jest to jedna z najpopularniejszych kaw w naszym asortymencie.
Opinia naszego eksperta: Średnio palona, bardzo aromatyczna kawa. Świetna do zaparzania w ekspresie ciśnieniowym – jest przepyszna! Testowałam ją jako espresso i doppio i w obu wersjach sprawdziła się znakomicie. Aromat bardzo wyrazisty, przywodzący na myśl Kenię, kwiaty i monsun – dzięki niemu można niemal przenieść się w inne, o wiele cieplejsze miejsca… Smak dobrze zbilansowany między odczuciami goryczy i kwaskowatości. Mogę się pokusić o stwierdzenie, że jest to kawa dobrze zrównoważona. Doskonała dla osób, które lubią taką „okrągłą” kawę. Szczególnie polecam tym, którzy zaczynają swoją przygodę z piciem kawy.

Cena: 79 zł za 1 kg
Do kupienia: TUTAJ
bellaroma1

Opublikowano Kawa | Komentowanie nie jest możliwe