III Mistrzostwac Polski Dziennikarzy w Grillowaniu

DSC01771Jak to mówią, grillowanie jest polskim sportem narodowym, więc kiedy dostaliśmy informację o III Mistrzostwach Polski Dziennikarzy w Grillowaniu, nie mogliśmy się oprzeć. Drużyna „Filiżanki Smaków” zebrała się i pojechała do Pokrzywnej w woj. opolskim, do miejsca zwodów: Villi Daglesia. Dostaliśmy informację, że wszystko będzie na miejscu i jedyne, co będziemy musieli zrobić to wziąć do roboty… Na miejscu rzeczywiście było dosłownie wszystko! Gospodarze tej imprezy przywitali nas po królewsku, gościnni, otwarci  i uśmiechnięci. Miejsce urocze, pokoje wygodne, jedzenie świeże i ciekawe, czy można chcieć więcej? A można – byli też ciekawi ludzie, długie rozmowy nie tylko o kulinariach i wyśmienita zabawa w konkursie kulinarnym. Wybraliśmy dwie kategorie, grillowane warzywa i rybę – świeżutkie pstrągi.20150815_135839_resized
Gotowanie i zmagania na talerze możecie Państwo sami obejrzeć na zdjęciach, mieliśmy do dyspozycji profesjonalny sprzęt do grillowania, wielkie ruszty firmy Napoleon i doskonałe patelnie Philipiak Milano. Gotowało się jak po maśle.20150815_134113_resized
Główny sędzia, Mariusz „Mario” Nowicki i jury pod jego czujnym okiem przyznali nam 1. miejsce w kategorii ryba. I jesteśmy dumni, a co! Potem były honory, bankiet, pokaz alternatywnych metod zaparzania kawy w wykonaniu Marcina Rusnarczyka, który już nieraz z nami współpracował. Czysta przyjemność. No cóż, kto nie był niech zazdrości i zapraszamy na przyszłoroczne wydarzenie, obserwatorzy to wielka siła dopingująca. Mam nadzieję że spotkamy się za rok.20150815_133715_resized

Zdjęcia publikujemy dzięki uprzejmości firmy Philipiak.
Żeby zobaczyć więcej zdjęć, zajrzyjcie też pod ten link.

Opublikowano Relacja | Skomentuj

Upał w mieście – jak sobie radzić?

last-summer-1564021-640x320Zimą marzymy o słonecznym lecie, ale nawet słońca może być za dużo. Upał trzyma się mocno i wszystko wskazuje, że utrzyma się do końca miesiąca. Uznaliśmy więc, że to świetny moment, żeby przypomnieć kilka sposobów na skuteczne przetrwanie upałów.

Dużo pij
To najbardziej banalna porada, którą zapewne słyszeliście już wielokrotnie, nie będziemy się więc nad nią rozwodzić. Przypominamy jednak, że ważne jest nie tylko ile się pije, ale też co się pije. Zimne napoje, choć przyjemnie orzeźwiające, przyswajają się wolniej niż napoje w temperaturze pokojowej. Jak zwykle, najzdrowsza i najskuteczniejsza jest woda, najlepiej mineralna (podczas pocenia się tracimy, oprócz płynów, również minerały). Na szczęście można ją wzbogacić kilkoma listkami mięty lub innych ziół albo plasterkiem owoców cytrusowych.

Ucz się od doświadczonych
Czy kiedyś zastanawialiście się, dlaczego tradycyjna marokańska herbata jest zawsze podawana na gorąco, chociaż na zewnątrz szaleją upały? To dlatego, że nasz organizm schładza się poprzez pocenie. Zimne napoje orzeźwiają nas na moment, ale już po chwili wcale nie jest nam chłodniej. Gorąca herbata daje organizmowi sygnał, że ma zacząć się schładzać. Podobny efekt daje pikantne jedzenie – dlatego kuchnia indyjska nigdy nie żałuje przypraw.

Drugą rzeczą, którą warto wziąć pod uwagę, jest strój. Podczas upału chętniej się rozbieramy, niż ubieramy, a okazuje się, że to błąd! Nie bez powodu w krajach arabskich przez większość czasu nosi się długi rękaw – stanowi on barierę pomiędzy słońcem, a skórą, dzięki czemu nie nagrzewa się ona bezpośrednio. Warto też pamiętać, że jasne stroje nagrzewają się wolniej, a jeśli są luźne, nie przekazują ciepła bezpośrednio skórze, tak jak obcisłe ubrania. Tkaniny powinny być przewiewne i higroskopijne, jak na przykład len lub bawełna o płóciennym splocie.

Zamknij okna
Trudno się do tego zmusić – zawsze jest ta słaba nadzieja, że jakiś zabłąkany podmuch wiatru wpadnie przez okno i orzeźwi otoczenie. Prawda jest jednak taka, że najlepiej jest nie tylko zamknąć okna, ale też zasłonić je grubymi zasłonami, szczególnie po nasłonecznionej stronie, żeby wychłodzone nocą mieszkanie nie nagrzało się zbyt szybko. Okna można na oścież otworzyć wieczorem, gdy temperatura zacznie spadać.

Broń się przed promieniowaniem
Pamiętaj o kremach z filtrem UV – tak, należy je stosować nie tylko na plaży. Promieniowanie UV działa na skórę dokładnie tak samo w drodze do pracy, jak i podczas opalania. Upewnij się też, że okulary przeciwsłoneczne mają odpowiednie filtry.

Załóż kapelusz
Nie musi to być od razu sombrero, chociaż jego szerokie rondo sprawdziłoby się świetnie, chroniąc nie tylko głowę, ale też oczy i twarz. Jeśli jednak na twarzy masz krem z filtrem, a na nosie okulary (też filtrem, oczywiście!), to do ochrony wystarczy ci mniej oryginalny, a bardziej stylowy kapelusik lub czapka. Pamiętaj, że długie przebywanie na słońcu może prowadzić do udarów cieplnych.

Wybierz się do kina
Osoby, które źle znoszą upały zazwyczaj zamykają się w domu i szybko zaczynają się zastanawiać, czy nie lepiej byłoby schować się w piwnicy. Ale wcale nie musi tak być! Lokale usługowe i rozrywkowe są zazwyczaj klimatyzowane. Spędzenie więc czasu w kinie albo w centrum handlowym może być przyjemniejsze niż siedzenie w domu. Pamiętaj tylko, żeby zabrać ze sobą szal (patrz punkt poniżej).

Zabierz szalik
Szalik to może za dużo powiedziane – apaszka byłaby w sam raz. Im bardziej upalnie, tym większa różnica temperatur pomiędzy dworem a wnętrzem klimatyzowanych pomieszczeń. Wchodząc do nich zwykle oddychamy z ulgą, ale ta różnica temperatur może być przyczyną przeziębień. Dodatkowo, w niektórych miejscach klimatyzacja wydaje się szaleć na całego i w lekkim, letnim stroju jest po prostu zbyt zimno. Zawiązana na szyi apaszka lub lekki szal narzucony na ramiona rozwiążą problem, dodatkowo chroniąc przed przeziębieniem.

Pamiętaj o jedzeniu
W czasie upałów apetyt zdecydowanie spada (podobnie jak ochota na włączanie kuchenki lub – o zgrozo! – piekarnika), ale mimo to nie powinno się rezygnować z regularnych posiłków. Najlepiej postawić na proste, lekkostrawne dania pełne warzyw, takie jak sałatki lub makarony z lekkimi sosami. Na szczęście to akurat posiłki, które wymagają niewiele zachodu.

Opublikowano Na zdrowie | Skomentuj

Relacja: Wizyta w Food Art Gallery we Wrocławiu

P1160163We Wrocławiu takiego miejsca jeszcze nie było: galeria sztuki i galeria sztuki kulinarnej w jednym, czyli Food Art Gallery przy ul. Księcia Witolda. W tym miejscu znajdowało się już kilka projektów kulinarnych, ale teraz powstało miejsce naprawdę magiczne.

P1160165Związki sztuki z rozkoszami podniebienia to nie najnowszy wynalazek, a w wydaniu wrocławskim nie jest to nudnawa „sztuka do kotleta”. Lokal skojarzył mi się z życiem XIX-wiecznej bohemy artystycznej. Zaraz na myśl przyszedł mi Tolouse Lautrec i jego słynne przyjęcia. Artysta w kuchni, artysta w malarstwie. W tym miejscu związek ten wydaje się oczywisty i naturalny. P1160171

Bardzo dobra przestrzeń wystawiennicza, czysty i lekki wystrój pozwalają na niezakłócony odbiór zarówno obu sztuk. Należy pogratulować twórcom, bo udało się stworzyć miejsce, które będzie przyciągać miłośników sztuk wszelakich.

P1160176Podczas odwiedzin mieliśmy okazję oglądać wystawę Justyny Pennards-Sycz „Światła miasta”.

Opublikowano Relacja | Skomentuj

Akademia Filiżanki Smaków: Warsztaty herbaciane

P11001455 sierpnia odbyło się kolejne spotkanie w ramach Akademii Filiżanki Smaków. Tym razem mieliśmy okazję gościć panią Joannę Szybińską z firmy Ecoblik, która poprowadziła dla nas letnie warsztaty herbaciane. Pani Joanna jest znana czytelnikom „Filiżanki Smaków” ze swoich świetnych artykułów o ziołach. Tym razem też się nie zawiedliśmy!

P1100174Podczas spotkania była okazja nie tylko poznać panią Joannę, ale też skosztować pomysłów na letnie ziołowe herbatki firmy Ecoblik: Ziemiańską i Ambrozję, w niecodziennej odsłonie. Niebanalne smaki ziołowych herbat odmieniały się zupełnie w połączeniu z syropami, różnymi rodzajami mięty czy z werbeną. Do tego duża ilość lodu, krążek owoców cytrusowych i… pełne orzeźwienie. Za oknem szalał upał, był to więc doskonały dzień na takie smaki!

P1100173Była też okazja do „rozerwania” paru torebek herbat aromatyzowanych i przyjrzenia się z bliska ich zawartości, nie zawsze zadowalającej. Było dużo pytań na temat działania ziół, ich zaparzania, sporo ciekawostek. Restauracja Questa jak zwykle zapewniła nam nie tylko doskonałe lokum ale i przemiłą obsługę i pięknie zastawione stoliki. Sama przyjemność!

P1100149Kto nie był niech żałuje i szykuje się na kolejną odsłonę naszej Akademii!

Więcej zdjęć można zobaczyć tutaj.

This slideshow requires JavaScript.

Opublikowano Akademia "FS" | Skomentuj

Wakacyjny numer „Filiżanki Smaków”

Wakacyjny numer „Filiżanki Smaków” jest już dostępny w punktach sprzedaży. Zapraszamy do czytania!1_FS_cover_podglądZajrzyj do środka! Czytaj dalej

Opublikowano Nowości "FS" | Komentowanie nie jest możliwe

Akademia „Filiżanki Smaków”: Tańcząca ze światem w Ameryce Południowej

P1160042W środę w sali konferencyjnej Best Western Plus Q Hotelu mieliśmy przyjemność spotkać się z Teresą Chudecką, tańczącą podróżniczką. Teresa  opowiedziała o swoich przygodach w Ameryce Południowej.

Bardzo pomocna obsługa techniczna hotelu i Teresa przed spotkaniem - po uśmiechać widać, że wszystko będzie działać!

Bardzo pomocna obsługa techniczna hotelu i Teresa przed spotkaniem – po uśmiechach widać, że wszystko będzie działać!

Byliśmy patronem medialnym tej wyprawy i regularnie zamieszczaliśmy informacje o tej podróży. Ale wiadomo, to nie to samo co opowieść. Na spotkaniu Teresa opowiedziała o swojej pasji do tańców latynoamerykańskich, która stała się motorem napędowym jej podróży.

Goście zaczynają się zbierać...

Goście zaczynają się zbierać…

Było wesoło, były filmiki z tanecznym wątkiem. Było też sporo o niebezpieczeństwach i rozczarowaniach. Jednym słowem: było ciekawie! Licznie przybyli goście zadawali pytania, były też mini-konkursy, wszyscy bawili się dobrze.

Poczęstunek przed spotkaniem

Poczęstunek przed spotkaniem

Na uczestników czekał poczęstunek od hotelu, ciasteczka (niektóre z pieprzem!) oraz zimne napoje. Dziękujemy bardzo Best Western Plus Q Hotelu za doskonałą organizację spotkania. Zapraszamy na następne spotkania z serii Akademii Filiżanki Smaków. Informacji o kolejnych spotkaniach szukajcie na naszym facebooku.P1160049

Opublikowano Akademia "FS" | Komentowanie nie jest możliwe