Warsztaty Eco Blik: 10.09.2014 w Cook Up Studio Kulinarne Bielany

Zdjęcie-0049Zostaliśmy zaproszeni na pierwsze kulinarne spotkanie przy kawie zorganizowane przez znaną już Państwu firmę od pięknej kawy i ziołowych herbat. Atmosfera od początku spotkania była bardzo sympatyczna. Industrialne, nowoczesne wnętrze zachęcało do eksperymentowania z kawowymi smakołykami, a w rolach głównych wystąpiły: Brazylijska Sowa, Peruwiański Flaming, Etiopski Lis, Indonezyjska Żaba i Meksykański Jaguar.

Zdjęcie-0037Do degustacji prześwietnej mieszanki kawy z przyprawami (był tam kminek- nienawidzę kminku! ale mieszanka była tak zbilansowana w smaku, że nawet go nie odczułam a całość smakowała urzekająco) dodatkiem było pyszne brownie z dodatkiem kaszy jaglanej, ekologiczne, delikatne i mięciutkie.

Zdjęcie-0044Potem odbył się pokaz różnych sposobów zaparzania kawy. Prowadząca go pani Joanna gorąco zachęcała do tworzenia własnych mieszanek smaków, łączenia silniejszych smaków z delikatnymi.

Zdjęcie-0050Na koniec nastąpiła część praktyczna. Pani Joanna przygotowała dla nas przepisy na bazie kawy, do samodzielnego wykonania. Cały zespół Ecoblik pomagał! Zostały zrobione, sfotografowane i zjedzone:

- słodkie gruszki z aromatyczną polewą na bazie kawy

- puszysty krem z żółtek z granatem i oczywiście kawą

- maślane babeczki z gorzkiej czekolady z nutką kawy

- kawowy tort biszkoptowy z dodatkiem prosecco

Zdjęcie-0014Było naprawdę sympatycznie, zapachu kawy nie jestem w stanie przekazać, ale było tez szalenie aromatycznie i pobudzająco. A przy tym zdrowo! Krótkie zagotowanie kawy powoduje , że zmniejsza się w niej zawartość kofeiny . Dzięki temu po tym uroczym wieczorze i sporej dawce prześwietnej kawy w różnych postaciach spałam jak dziecko . Na pewno jest to popołudnie, które chciałabym powtórzyć.

Aleksandra Wiśniewska

This slideshow requires JavaScript.

Opublikowano Relacja | Skomentuj

Filmowe czwartki w Studio Culinary Solutions & Slow Food Bistro

fb_post_filmowe (2)Zapowiada się nie lada gratka dla kulinarnych smakoszy i miłośników ambitnej rozrywki!

FilmowyCzw1 (2)28 Sierpnia odbył się Pierwszy Filmowy Czwartek w Studio Culinary Solutions & Slow Food Bistro Łukasza Terlikowskiego w Bielanach Wrocławskich.

FilmowyCzw5 (2)Podczas tego kameralnego wydarzenia odbyła się projekcja filmu „Farmer i jego Książę”, a 7-daniowe menu degustacyjne, inspirowane tematyką filmu, przygotował Łukasz Terlikowski ze swoim zespołem. Łukasz jest finalistą Wine&Food Noble Night 2014.

FilmowyCzw6 (2)Podczas wieczoru dowiedzieliśmy się także jak znaczący wpływ na smak przygotowywanych potraw ma wykorzystanie naturalnych składników, pochodzących od lokalnych producentów, uprawianych zgodnie z filozofią zrównoważonego rozwoju. Opowiedział o tym gość specjalny wydarzenia, Robert Wagner, prowadzący najlepsze gospodarstwo ekologiczne na Dolnym Śląsku. Do przygotowania kolacji zostały użyte między innymi produkty pochodzące właśnie z tego ekologicznego gospodarstwa „Wagnerówka” w Lubnowie.

2.09.2014 179 (2)Filmowy czwartek to niesamowita okazja nie tylko dla miłośników sztuki kulinarnej, ale także dla ludzi poszukujących ambitnej i ciekawej rozrywki oraz wiedzy na tematy kulinarne. Dlatego serdecznie zapraszamy na kolejne spotkanie już 25 września podczas którego odbędzie się prezentacja filmu „Czerwona obsesja”.

filmoweczwrtkiRezerwacje:

Restauracja Slow Food Bistro

Wrocławska 7, Bielany Wrocławskie

Rezerwacji można dokonywać za pomocą formularza rezerwacji na stronie www.filmoweczwartki.pl oraz w restauracji. Koszt uczestnictwa w wydarzeniu: 149 zł od osoby (przy minimum dwóch osobach) lub 199 zł od osoby (przy jednej osobie).

2.09.2014 161 (2)Organizator:

Agencja eventowa Raspberry oraz Studio Kulinarne Slow Food Bistro z Łukaszem Terlikowskim na czele.

Partnerem Filmowych Czwartków jest Kuchnia+

Agnieszka Hajbura Michałowska

This slideshow requires JavaScript.

Opublikowano Polecamy | Skomentuj

Targi Natura Food w Łodzi

NATURA_FOOD_750x200Zapraszamy na VII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej „Natura Food”, które odbędą się w Łodzi w dniach 3-5.10.2014. Więcej na temat targów można przeczytać na ich oficjalnej stronie: naturafood.pl

Opublikowano Nowości "FS" | Skomentuj

Wrześniowy numer „Filiżanki Smaków”

Wrześniowy numer „Filiżanki Smaków” jest już dostępny w punktach sprzedaży. Zapraszamy do czytania!okladkaZajrzyj do środka! Czytaj dalej

Opublikowano Nowości "FS" | Otagowano | Skomentuj

Na Śliwkowym Szlaku

śliwki1Kilka dni temu zaprosiliśmy Was na Śliwkowy Szlak. Jeśli jednak nie wiecie jeszcze co to takiego, przypominamy Wam artykuł Katarzyny Janos z kwietnia zeszłego roku – tam dowiecie się o co chodzi i dlaczego warto!

Opublikowano Nowości "FS" | Skomentuj

Zapraszamy na Śliwkowy Szlak!

3O Śliwkowym Szlaku pisaliśmy już w zeszłym roku. Artykuł możecie znaleźć w numerze z kwietnia 2013 roku. Jeśli przegapiliście ten numer – nie szkodzi, śledźcie naszego bloga i zobaczymy, co da się zrobić;) Na razie jednak zapraszamy do wybrania się na Śliwkowy Szlak osobiście, bo czeka tam wiele atrakcji!

nss 182_Od początku sierpnia na obszarze Śliwkowego Szlaku trwa akcja „Spotkajmy się na…Śliwkowym Szlaku”. Rok 2014 obfituje nie tylko w smaczne owoce ale również warte polecenia imprezy plenerowe na terenie gmin: Czchów, Gnojnik, Gródek nad Dunajcem, Iwkowa, Laskowa, Lipnica Murowana oraz Łososina Dolna, gdzie można spróbować potraw ze śliwami, wziąć udział w konkursach oraz zakupić produkty lokalne. Zwieńczeniem akcji będzie piknik folklorystyczny „Od ziarenka do wiejskiego rarytasu” w Iwkowej oraz Święto Suszonej Śliwki w Kątach, które odbędą się 21 września 2014 r. Więcej informacji o akcji oraz kalendarz wydarzeń znajduje się na stronie internetowej: www.nasliwkowymszlaku.pl. Serdecznie zapraszamy!sliwki_-_sierpie_2005_024

Opublikowano Polecamy | 1 komentarz