Spotkanie kulinarne z Lazurem w Art Hotelu

Art hotel55W poniedziałek 24 listopada „Filiżanka Smaków” miała przyjemność współorganizować z firmą Lazur pokaz kulinarny poświęcony zaletom serów pleśniowych.

Art hotel81Zebrani goście mogli obserwować jak szefowie kuchni Grzegorz Pomietło i Przemysław Bogucki przygotowują kaszotto z burakami i kruszonem serowym, puder z tapioki z paletą serów, kompozycję świeżych ziół i sałat z serami w zalewie olejowej, owocami i pestkami dyni oraz kruche łódeczki z pastami serowymi.

Art hotel133Po pokazie goście mogli skosztować przygotowanych potraw oraz wielu innych smakołyków. W bufecie znalazły się, między innymi, zupa z dyni z pestkami z dyni i serem turkusowym, filet z dorsza z posypką z kruszonych orzechów laskowych i sera złocistego, filet z perliczki z gruszką i sosem z granatu, bakłażan nadziewany warzywami sezonowymi z serem Lazur czy kaponata z Lazurem Srebrzystym w zalewie.

Art hotel157Spotkanie odbyło się w eleganckich wnętrzach Art Hotelu, jedzenie było wyśmienite a atmosfera szampańska, nie tylko dzięki wyśmienitym winom. Oby więcej takich spotkań!

Art hotel126Pokaz kulinarny został dofinansowany z Funduszu Promocji Mleka Agencji Rynku Rolnego.

This slideshow requires JavaScript.

Opublikowano Relacja | Skomentuj

Pod lupą: Etiopia Yirgacheffe i Indie Monsooned Malabar AA

Od firmy Tommy Cafe otrzymaliśmy do przetestowania dwie kawy. Jak zwykle oddaliśmy je naszej redakcyjnej specjalistce od kawy. Poniżej recenzje kaw: Etiopia Yirgacheffe i Indie Monsooned Malabar AA.

cafeTommy-etiopia1aNazwa kawy: ETIOPIA YIRGACHEFFE

Firma: Tommy Cafe

Ocena opakowania: Estetyczne, czarne opakowanie z możliwością wielokrotnego otwarcia, posiadające zawór jednokierunkowy. Na opakowaniu znajdziemy datę palenia ziaren i datę przydatności do spożycia, masę kawy, adres dystrybutora, krótki opis tego, czego możemy się spodziewać po tej kompozycji.

cafeTommy-etiopia2aRodzaj ziaren: 100% arabika

Kraj pochodzenia: Etiopia

Metoda obróbki: Mokra, co wyróżnia tą kawę. Na rynku kaw etiopskich jest jedną z nielicznych, której ziarna obrabia się w ten sposób

Palenie: Jasne

Certyfikaty ekologiczne: Brak certyfikatów na opakowaniu 150g

Profil smakowy: Łagodny kwiatowo-cytrusowy aromat, bardzo złożony, duża kwasowość, wyczuwalna słodycz, bardzo wyczuwalne nuty kwiatowe

cafeTommy-etiopia3Ocena, skojarzenia: Na tle innych kaw z Etiopii z regionu Sidamo bardzo łatwo rozpoznać YIRGACEFFE po wyrazistych kwiatowo-cytrusowych nutach. Inne kawy z tego regionu mają zazwyczaj bardziej winno-korzenny smak.

Metoda parzenia: Tradycyjnie ekspres ciśnieniowy i dodatkowo w tym przypadku zrobiłam ją w aeropresie. I w jednym i drugim mi smakowała. Lecz w aeropresie dostarczyła dość nietuzinkowych doznań…

Inne uwagi: Brakuje mi bardziej szczegółowych danych na opakowaniu, np. konkretnej plantacji, wysokości, na której rosła kawa. Może sam producent poleciłby jaką metodą najlepiej tę kawę zaparzać.

cafeTomyIndie1aNazwa kawy: INDIE MONSOON MALABAR AA

Firma: Tommy Cafe

Ocena opakowania: Jak w poprzednim przypadku: estetyczne czarne opakowanie z możliwością wielokrotnego otwarcia, posiadające zawór jednokierunkowy. Na opakowaniu znajdziemy datę palenia ziaren i datę przydatności do spożycia, masę kawy, adres dystrybutora, krótki opis tego, czego możemy się spodziewać po tej kompozycji.

Rodzaj ziaren: 100% arabika

Kraj pochodzenia: Indie, region Malabar

Metoda obróbki: Myta, odtworzenie procesu „monsunowania”

Palenie: Średnie

Certyfikaty ekologiczne: Brak certyfikatów na opakowaniu 250g

cafeTomyIndie4aProfil smakowy: Niezwykły i bardzo złożony, bez wyczuwalnej kwaskowatości. Raczej zharmonizowana, lekko orzechowa, pikantna, chwilami czułam posmak syropu klonowego .

Ocena, skojarzenia: Dla mnie idealna na kawowe spotkania. Różnorodność smaków i aromatów skłania do dyskusji o jej walorach i każdy z pewnością odnajdzie w niej to co lubi.

Metoda parzenia: Tradycyjnie ekspres ciśnieniowy i dodatkowo zaparzyłam ją w chemeksie. I w jednym i drugim mi smakowała. Lecz większe wrażenie zrobiło na mnie w tym konkretnym przypadku parzenie w chemeksie.

cafeTomyIndie3aInne uwagi: Indyjska arabica Monsoon Malabar AA to kawa dość niezwykła ze względu na odtwarzanie w jej procesie produkcji monsumowania. Kawa ta przewożona była na żaglowcach przez wiele tygodni i smaganie jej monsunami powodowało nie tylko zmianę koloru ziaren (bielały) ale też zmieniało zawartość kofeiny i wpływały na utratę kwaskowatości, tym samym nadając kawie jej specyficzny smak. Ważne jest, aby w przypadku kaw monsunowych podawać precyzyjne wskazanie pochodzenia dlatego że są bardzo zróżnicowaną grupą smakową.

Agnieszka Hajbura-Michałowska

Opublikowano Pod lupą | Skomentuj

Le beaujolais nouveau est arrivé!

To już dziś! Dzisiaj właśnie na półki sklepowe na całym świecie trafia młode wino znane pod nazwą beaujolais nouveau. O tym, czy warto go spróbować, skąd pochodzi i co w nim takiego niezwykłego przeczytać można w najnowszym numerze „Filiżanki Smaków”.

wino_1-1Jeśli jednak nie macie go akurat pod ręką, możecie przeczytać ten właśnie artykuł klikając na obrazek powyżej. Le beaujolais nouveau est arrivé!

Opublikowano Polecamy | Skomentuj

Kulinarny Rajd Mistrzów!

plakat_haston_prasaJuż niebawem rozpocznie się III edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów w Hotelu HASTON we Wrocławiu

Impreza odbędzie się w dniu 21 listopada 2014 roku (piątek) w Haston Congress Center we Wrocławiu przy ul. Irysowej 1-3.

Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych będzie czuwać Jury w doborowym składzie. Ekspertami oceniającymi efekty pracy kucharzy będą: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Tomasz Jakubiak, Paweł Mieszała, Joseph Seeletso oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący.

W ogólnopolskim konkursie będzie uczestniczyło 12 drużyn kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń. Kucharze rozpoczną swoje zmagania 21 listopada o godzinie 9.00 a zakończą około godziny 15.00.

Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca jest 7000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe, za zajęcie II miejsca – 5000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca – 3000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe.

Tematem III edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów będą:

Konkurencja sprawnościowa

  • Sznurowanie kurczaka do pieczenia – 1 minuta (pomocnik szefa)
  • Luzowanie szynki wieprzowej z kością i podział na trzy frykanda – 4 minuty (szef ekipy)

Konkurencja techniczna

  • Przekąska ciepła – ser korociński (smak naturalny), pasternak, pomarańcza
  • Danie główne – dowolny element wieprzowiny z kością, cydr, orzechy laskowe

Każda Ekipa będzie musiała użyć w daniu głównym ziemniaków firmy Mc Cain – Pommes Parisiennes lub Potato Slices.

Szczegóły dotyczące konkursu znajdują się na stronie Organizatora – www.haston.pl.

Zwieńczeniem całodniowej rywalizacji uczestników konkursu będzie uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów.

Wieczorną imprezę uświetni swoim występem Gwiazda polskiej muzyki rozrywkowej – Krzysztof Krawczyk.

Organizatorem wydarzenia jest Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels & Resorts, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.

Serdecznie zapraszamy i kibicujemy wszystkim ekipom.

Do zobaczenia na miejscu!

Agnieszka Hajbura Michałowska

Opublikowano Polecamy | Skomentuj

Zaszum nam Polsko…

robert1Taki tytuł nosiła tegoroczna uroczystość w Best Western Plus Q Hotel we Wrocławiu z okazji Święta Niepodległości.

Z tej okazji, dzięki uprzejmości Roberta Zielińskiego (managera hotelu F&B), gościła tam także redakcja „Filiżanki Smaków”. Impreza już na stałe wpisała się w kanon wydarzeń kulturalno-kulinarnych na mapie Wrocławia.

robert2Już od 14 lat nierozerwalny duet Roberta Zielińskiego i Elżbiety Rutańskiej co roku przygotowuje imprezę z okazji Święta Niepodległości. W nowo powstałym hotelu postawiono na prostotę i funkcjonalność, jednak w ten wyjątkowy wieczór zadbano o każdy szczegół, a przede wszystkim o kameralną, świąteczną atmosferę oddającą ducha patriotyzmu.

robert8A wszystko przy akompaniamencie i śpiewach gwiazdy wieczoru, Macieja Wróblewskiego, który zachwycał zarówno własnymi utworami, jak i znanymi nam wszystkim melodiami polskich pieśni narodowych, partyzanckich i żołnierskich. Każdy mógł zaśpiewać, bo organizatorzy zadbali aby każdy z zaproszonych gości dostał śpiewnik przygotowany specjalnie na tę okoliczność.

robert4Oczywiście oprócz atrakcji dla ducha pojawiły się także atrakcje dla ciała. Pod kulinarną batutą Roberta Zielińskiego nie zabrakło specjałów i dobrego wina. Kuchnia wykwintna i adekwatna do sytuacji. Był przepyszny żurek z białą kiełbasą i jajkiem, zraz staropolski z sałatką z buraczków na ciepło, z kładzionymi kluseczkami, do tego kieliszek polskiej wódki i wino. A na deser jabłecznik z polskich jabłek, z gałką sorbetu malinowego. Dla gości przygotowano dodatkowo stół wiejski, skomponowany przez szefa kuchni Grzegorza Pawlika.

robert6Ilość zapełnionych miejsc na salach restauracyjnych świadczy tylko o tym, że ten wyjątkowy dzień można spędzić także tak: wspominając historię, słuchając muzyki, śpiewając pieśni a także jedząc pyszne, tradycyjne dania przygotowane z polskich produktów.

Gratulujemy organizatorom i podziwiamy, że od tylu lat ciągle kultywują tradycję wspólnego biesiadowania z okazji Święta Niepodległości.

Agnieszka Hajbura Michałowska

Opublikowano Relacja | Skomentuj

Barista Drink Cup Vergnano

Zapraszamy na imprezę dla każdego kawosza: Barista Drink Cup Vergnano, 22 listopada w Szczawnicy!plakat szczawnica mail

Opublikowano Polecamy | Skomentuj