Festiwal Cittaslow 2015

To już jutro! W sobotę 9 maja w Gołdapi odbędzie się szósta edycja Festiwalu Cittaslow. Bogaty program przewiduje m.in. kiermasz wyrobów rzemieślniczych i występy zespołów muzycznych z miasteczek członkowskich Cittaslow, kiermasz żywności naturalnej i tradycyjnej, turniej miast Cittaslow, konkursy z nagrodami, koncert zespołu „Indios Bravos” i inne atrakcje. Mieszkańcy Gołdapi oraz zaproszeni goście będą mieli okazję skorzystać z bezpłatnej degustacji potraw, przygotowanej specjalnie na tę okazję przez  restauratorów – członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.
afisz_cittaslow_goldap-maly

Opublikowano Polecamy | Skomentuj

Majowy numer „Filiżanki Smaków”

Majowy numer „Filiżanki Smaków” jest już dostępny w punktach sprzedaży. Zapraszamy do czytania!1_FS_cover

Zajrzyj do środka! Czytaj dalej

Opublikowano Nowości "FS" | Skomentuj

Gdzie jest Tess?

tess2Pisaliśmy Wam już o Tess, czyli Teresie, która wybrała się w podróż po Ameryce Południowej. Teraz jest… w Walencji. To znaczy, że wróciła już na rodzinny kontynent, nawet jeśli nie do rodzinnego kraju… Trudno za nią nadążyć, ale bez obaw – materiały z jej kawowych przygód w Ameryce Południowej ukażą się na łamach „Filiżanki Smaków” już niedługo. Na razie zapraszamy na jej bloga Adventure Tess i na jej profil na Facebooku. Śledźcie pilnie, bo nigdy nie wiadomo, gdzie za chwilę będzie Tess!

Opublikowano Polecamy | Skomentuj

Przepis: comber królika w panierce z kawy

Macie ochotę na odrobinę wyrafinowanej kuchni? Wypróbujcie poniższy przepis, przygotowany przez Pawła Borowiaka, szefa kuchni w hotelu Apropos*** w Wałbrzychu.

na bloga

 

Comber królika faszerowany wątróbką zwierza w panierce z kawy, z glace z boczku wędzonego i fondantem z warzyw okopowych

100 g comberu królika
80 g wątróbki królika
20 g szalotki
50 g masła
3 g czosnku
3 g tymianku cytrynowego
80 g boczku wędzonego surowego
60 g marchewki
70 g pietruszki
40 g korzenia selera
1 jajko
30 g sera owczego
10 g kawy
10 g bułki tartej żytniej
30 g czekolady
100 ml mleka
1 g lecytyny
2 g soli maldon
2 g pieprzu
1 g chili
50 ml białego wina

Oczyszczamy comber i rozcinamy, tworząc większy płat mięsa. Wątróbkę siekamy, dodajemy posiekaną szalotkę, czosnek, tymianek cytrynowy, pieprz, połowę żytniej bułki tartej. Tak przygotowane nadzienie układamy na mięsie i ciasno zwijamy. Całość dokładnie zawijamy w folię spożywczą, nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką i gotujemy około 18 minut. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o drobnych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ser owczy i żółtko jajka. Napełniamy masą małą foremkę (kokilkę) i pieczemy na rozgrzanej blaszce około 15 minut.

Boczek wędzony wytapiamy na patelni. Część odkładamy do dekoracji, do reszty dodajemy białe wino i deglasujemy. Zbieramy nadmiar tłuszczu i redukujemy. Na koniec zaciągamy masłem. Mleko zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Dodajemy czekoladę i lecytynę, a gdy osiągnie temperaturę około 55ºC dosypujemy chili i ubijamy. Comber osuszamy, obtaczamy w białku jajka, następnie w bułce zmieszanej z kawą i obsmażamy około 1 minutę z każdej strony na maśle. Podajemy na ogrzanym talerzu, najlepiej z kawą po irlandzku.

 

Paweł BorowiakMa 29 lat, gotuje od ośmiu. Jest szefem kuchni w Hotelu Apropos*** w Wałbrzychu. Lubi spędzać czas z rodziną, dobrą kuchnię i dobre filmy oraz kulinarne eksperymenty w poszukiwaniu nowych smaków.

Opublikowano Kawa, Przepis | Skomentuj

Kwietniowy numer „Filiżanki Smaków”

Kwietniowy numer „Filiżanki Smaków” jest już dostępny w punktach sprzedaży. Zapraszamy do czytania!1_FS_cover

Zajrzyj do środka! Czytaj dalej

Opublikowano Nowości "FS" | Komentowanie nie jest możliwe

Polecamy: Auto Stop Race

ASR ChalkidikiSzykujcie mapy, plecaki i dobre humory! Już 25 kwietnia rusza 7 edycja Auto Stop Race, najbardziej rozpoznawalnego, nowatorskiego i najciekawszego projektu studenckiego w całej Polsce, który mieliśmy przyjemność objąć naszym patronatem.

Podczas majowego weekendu 1000 śmiałków uzbrojonych w tabliczki z nazwą tegorocznej destynacji wyruszy w podróż, która na zawsze zmieni ich życie. Zasady są proste. Uczestnicy dobrani w dwuosobowe teamy startują z Wrocławia. Podróżując wyłącznie autostopem ścigają się do wybranego miasta w Europie. Cała reszta w ich rękach. Wygrywa oczywiście najszybszy!

IMG_6381Co roku Organizatorzy, czyli Klub Podróżników BIT, ciężko pracują aby każdy kolejny wyścig był coraz bardziej atrakcyjny i spektakularny, a przygoda podróżowania jeszcze bardziej niesamowita. Tym razem zaplanowali specjalną niespodziankę, jednak by móc ją zrealizować potrzebują waszej pomocy. Auto Stop Race 2015 znalazł się na platformie croudfundingowej PolakPotrafi.pl, gdzie każdy wspomagając projekt może przyczynić się do realizacji tego jakże kolorowego pomysłu, a przy okazji zgarnąć PEWNY PAKIET STARTOWY. O co chodzi? Możecie sprawdzić sami tutaj.

IMG_6440Na pewno każdy komu marzy się majówka z Auto Stop Race z niecierpliwością wyczekuje chwili, podczas której będzie mógł zapisać się na to wyjątkowe wydarzenie. Start zapisów zaplanowany został na noc z 28 na 29 marca dokładnie o godzinie 00:00. Bądźcie czujni, ubiegłoroczni szczęściarze zajęli 1000 miejsc w 2 min i 55 sekund, a celem ich wyprawy, przynoszącej po drodze kilometry uśmiechu i pozytywnych emocji, była gorąca, hiszpańska Walencja.

DSC_6695Team Auto Stop Race 2015 przygotowuje dla was majówkę życia w malowniczej, antycznej Grecji na półwyspie Chalkidiki. Wyścig rusza z kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, a rządzi się trzema zasadami:

  • Podróżujemy tylko autostopem

  • Świetnie się bawimy

  • Wygrywa najszybszy!

Tak wyglądało ogłoszenie tegorocznej destynacji:

Aby dowiedzieć się więcej możecie odwiedzić Auto Stop Race na profilu: www.facebook.com/autostoprace  oraz na stronie internetowej: www.autostoprace.pl .

Projekt przeznaczony jest dla osób posiadających status studenta, odważnych, uśmiechniętych i gotowych przeżyć przygodę swojego życia.

Do zobaczenia na STARCIE!600894_10151692291113273_244168465_n

Zdjęcia pochodzą z poprzednich edycji wyścigu.

Opublikowano Polecamy | Komentowanie nie jest możliwe